Hoeveel combinaties heb je nodig om druk te ervaren?

Combinatiedruk.jpg

1 op de 5 Nederlanders ervaart Combinatiedruk blijkt uit onderzoek van het SCP.

Combinatiedruk, dat is toch dat je net voordat je het terras verlaat op een te laat tijdstip op dinsdagavond, je tand afbreekt? Waardoor je bij het opstaan, met het gevoel van er zit iets te veel van iets in mijn lijf, snel nog even de tandarts belt, die een gaatje voor je heeft nog net voor je afspraak met de psychotherapeut. Zodat je als je dan met zweet in je bilnaad om 12 uur bij school staat voor de kids denkt: huh waar ben ik? Tussendoor appt je hockey- en tennisteam en ongeveer 25 andere personen nog 150 keer met vragen over invallen en andere belangrijke agenda vullende vragen. Oh ja natuurlijk zit ik ook nog in between huizen en leef al maanden in andermans woning dus ben ik de hele dag opzoek naar mijn spullen.

Met andere woorden hoeveel combinaties heb je nodig om druk te ervaren? Als je je heel druk maakt en lekker op de automatische piloot leeft heb je het voordeel dat je gevoelssensoren afnemen en dat je de druk en of stress niet meer voelt. Als je dat weer een tijdje volhoudt komt er vanzelf een moment dat je lichaam het van je gaat overnemen. Zichtproblemen, hoofdpijn, hartkloppingen, en als je geluk hebt uitvalsverschijnselen en hyperventilatie of andere beperkingen die het reilen en zeilen van de dag overnemen. Kijk en dan komt het mooie, zo hoef je dus zelf geen keuzes meer te maken en zal iedereen om je heen voor je gaan zorgen, als je geluk hebt.

Het fantastische van deze levensvorm welke ik externe attributie noem is dat alles en iedereen bepaalt hoe jij mag leven. Dat je een mooie lijst met smoezen kan opstellen waarom je niet doet wat je wilt doen. "Ja zo gaat dat nou eenmaal in een lastige gezinssituatie", "ja ik wilde wel op tijd naar huis maar het was zo mooi weer", "ik kan toch niet met een gat in mijn mond door het leven gaan, mensen zullen wel denken dat ik een zwerver ben ofzo", "als ik niet regeer zetten ze me vast uit het team"," zolang ik met alle externe zaken bezighoud het ik geen tijd om mijn verlangens waar te maken" en "ik vind het blijven hangen in klaag en jank gedrag wel even lekker." Smoezen genoeg, maar wordt het niet tijd voor actie?

Mocht je toch enorme irritatie krijgen van dit stuk, flikker dan alle drukpunten van je agenda en stop met combineren! Maak een energiekalender en geef toe aan wat jij wilt. Het kan toch niet zo zijn dat je straks bij je eigen begrafenis staat en denk: huh ben ik hier al?