Decanen Hogeschool Rotterdam aan de workshop: lief provocatief.

Decanen Hogeschool Rotterdam gaan aan de workshop: lief provocatief.

 

Corona heeft het heel lang tot mogen uitstellen,

maar

het gaat nu echt gebeuren.

Ook decanaten van 010 gaan leren provoceren.

Ik heb heel veel zin om een dagje in de keuken te kijken van deze Hogeschool!

 

en dit vonden ze ervan:

 

***
Leuke training!
***
Het was zeker bijzonder.
Maar ik vond het echt heel leuk, leerzaam en confronterend, met constant interactie.
Ik denk alleen dat één training wellicht te weinig is om er mee aan de slag te gaan en wat follow up nodig is.
Een beetje vergelijkbaar als met de oplossingsgerichte training, zodat je tussendoor wat kan oefenen in het echt en daar weer op verder kunt.
***
In eerste instantie zei Mirjam “je moet het een paar dagen laten zakken en dan erop terug kijken om te zien of je er iets aan had” en warempel: Het klopt!
Na de dag zelf was ik vooral moe, leeg, geprovoceerd 😉, alle kanten op geslingerd en een tikkie onthutst. Maar na 2/3 dagen ging alles een beetje zetten. In gesprekken zowel prive als op werk gingen de ‘hoge’ en ‘lage’ trekken opvallen en hoe je dat kan beinvloeden, ging ik soms provoceren en kijken of het paste, een soort van rookbommetjes. En nu een week later voelt het fris en wil ik de theorie hiernaast leggen en de PPT er bij pakken en kijken wat er is geland en hoe en wat er beter kan landen.
Dus in eerste instantie was ik best geschrokken, maar goed zoals ze al zei “geprovoceerd”!
Dus heel blij en waardevol is de conclusie!
***
De training was anders dan ik had verwacht. Ondanks dat het ging over provocatief coachen en verwarring daar een belangrijk onderdeel van uitmaakt, had ik van een training verwacht dat er meer structuur zou zijn. Ik miste enorm de theoretische basis, voorbeeldgesprekken en het (klassikaal) oefenen en feedback ontvangen.
Mirjam gaf bij aanvang al aan dat het chaos zou zijn, maar voor mij werkt dat niet zo goed. Ik ben dan vooral bezig met voor mezelf proberen structuur aan te brengen, maar dat lukte me niet. Tegelijk wil ik namelijk ook alles volgen, niets missen etc. 
We hebben nu dan ook de presentatie van 45 blz ontvangen waar wel wat theorie in terug te vinden is; dat kan ik natuurlijk lezen (heel provocatief dat ze dit zo heeft gedaan), maar dat vind ik dus echt minder relaxed.
Terwijl ik het onderwerp juist heel interessant vind. Misschien dan zelf maar boeken aanschaffen om wat meer theorie tot me te nemen.
Ik ben benieuwd of dit ook bijv. hetgeen is wat Mirjam beoogt door een training op deze manier, chaos, in te richten. Zou ik toch willen weten haha
***
Ik vond het heel leerzaam om zowel theoretisch als praktisch met provocatie aan de slag te zijn en Mirjam ademt/leeft het helemaal. Vond het verfrissend en inspirerend om te zien en mee te oefenen. Ik vond het ook heel leerzaam dat ze teruggaf dat we de provocaties vaak (te) negatief inzette, je kunt juist op een positieve manier provoceren. Was goed om ook daar mee aan de slag te gaan. 
Ook vond ik het wel interessant om te zien hoe makkelijk en goed zij de verantwoordelijkheid voor ons leerproces bij ons teruglegde. Iets wat we bij onze studenten ook pogen te doen.
Ik vond het irritant dat ze pratende collega’s niet aansprak, maar ook daarin: had ik ook zelf kunnen doen en daar was ik te lui voor. 😉
***
Zoals je al hebt gehoord was deze training niks voor mij. 
Wim had eerder een training provocatief coachen gevolgd en vertelde mij dat er vooral ook werd gelet op eerst een relatie/ verbinding maken en daarna kan je uitproberen met provoceren. Eerst een veilige bedding. Ik heb de eerste driekwartier meegemaakt en het ging alleen over provoceren (zonder te letten op verbinding/relatie/veilige bedding). En dat past niet bij mij, ik zag ook niet in hoe ik dit kon toepassen bij studenten op de manier hoe het werd gepresenteerd. Ik kreeg er een akelig gevoel bij. Vandaar dat ik uit de training ben gestapt. Uit een training stappen is echt niet iets voor mij, juist heel erg uit mijn comfortzone om dit te doen. Wat dat betreft werkte het provoceren wel want het beoogt assertiviteit. Ik werd er wel assertief van en gaf een duidelijke grens aan. 
***
Ik heb zelf enthousiast gereageerd toen Karlijn de training opperde, omdat het een van mijn favorieten is op het gebied van communicatie, coaching e.d.
De training voldeed aan mijn verwachtingen en ik heb een aantal dingen opgestoken waar ik hopelijk ook regelmatig gebruik van kan maken.
Wat mij zeer aansprak was de onconventionele opzet van de training: voortdurende "provocaties" die de deelnemers scherp hielden en misschien ook af en toe uit evenwicht brachten (wat volgens mij ook de bedoeling was).
Misschien kan er nog wat meer verwachtingsmanagement worden gedaan bij deze training: ik had zelf verwacht dat de training de deelnemers zou 'aanpakken'. Maar als je dat (als deelnemer) niet zo gewend, kan het handig zijn als er in de offerte of aanbieding nog iets meer over toegelicht wordt. Zelf heb ik hier verder geen problemen mee gehad: ik wist waar ik voor ging.